Verbeteren? Ik doe toch mijn best!?

Regelmatig als ik bij een team ben, stel ik de ‘verbeter-vraag’.  In mijn beleving een  logische vraag: Wat wil je graag verbeteren binnen de werkprocessen en / of teamsamenwerking? Regelmatig word ik verrast door de reactie. Ik zie een frons en vervolgens hoor ik de volgende opmerking: “ik werk heel hard en doe ontzettend mijn best”.

Verbeteren past bij ontwikkelen en dat is waar ik aandacht voor wil hebben vanuit mijn professionele bijdrage.

Beeldvorming

Deze reactie zette mij aan het denken. Hoe kan het dat een voor mij neutrale vraag wordt beantwoord met een verdedigende en overtuigende reactie? Ik kwam tot de gedachte dat het volgende beeld kan bestaan: Als ik zeg wat ik wil verbeteren, betekent het dat ik nu niet mijn best doe en niet hard genoeg werk. Dit heb ik gecheckt bij verschillende medewerkers en zij herkenden zich in deze beeldvorming. Wat mij betreft is het de hoogste tijd om dit beeld te vervangen door een ander beeld: Verbeteren past bij ontwikkelen en dat is waar ik aandacht voor wil hebben vanuit mijn professionele bijdrage. Hoe kan dit nieuwe beeld ruimte krijgen in het dagelijks (werk)leven? Ik geloof dat de aanwezigheid van waardering en erkenning de sleutel is bij deze verandering.

 Waardering en erkenning

Waardering om wie je bent en erkenning van je bijdrage in het bedrijf. Laten we eerlijk zijn: waardering en erkenning is waar ieder mens ten diepste behoefte aan heeft. Heb jij wel eens tegen je collega gezegd hoe fijn je het vindt dat ze op haar eigen wijze bijdraagt in het geheel? Hoor je van je leidinggevende hoe waardevol jouw unieke bijdrage is? De realiteit is dat het niet vanzelfsprekend is dat we erkenning en waardering aan elkaar geven en tegelijk is de behoefte er wel.

Ontvangen door zelf te beginnen met geven…

Doen! Een mooiere wereld begint bij jezelf!

Het goede nieuws is: jij en ik kunnen beginnen te geven aan de ander met waar jij zelf behoefte aan hebt. Misschien voelt het niet logisch om zelf te beginnen met te geven waarnaar je juist verlangt. Of klinkt dit als de omgekeerde wereld: ontvangen door zelf te beginnen met geven? Wie weet helpt het om gewoon eens te gaan experimenteren ermee en te ervaren welk effect het heeft. Eerlijk = eerlijk: ook ik kan hierin zeker nog groeien dus experimenteer graag met je mee. Een bekende slogan zegt: een betere wereld begint bij jezelf. Een mooie gedachte wat mij betreft om allemaal op onze eigen wijze bij te dragen om de wereld een beetje mooier te maken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email